Latte, espresso üzerine kremalı sıcak süt eklenerek hazırlanan bir kahve türüdür. İtalyanca’da “süt” anlamına gelen “latte” kelimesinden ismini alır.
Gerçek bir latte yapımı bir veya iki shot espresso, buharla ısıtılmış süt ve üstünde ince bir tabaka halindeki süt köpüğünden oluşur. Genellikle 180 ml’lik fincanlarda servis edilir ve üstünde ince bir süt köpüğü bulunur.
Latte tarifi, espressoya kıyasla daha fazla süt içerir. Bu, onu daha yumuşak ve kremsi bir içim sunar. Süt, buhar çubuğu ile kremaya dönüştürülürken, espresso ile karıştırılır. Latte, genellikle sabah kahvaltısında tercih edilir ve sütlü kahve severlerin en çok tercih ettiği kahvelerden biridir. Hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde sunulabilir.
Latte’nin Kökeni
Latte’nin tarihine bakıldığında, kahve ve sütü bir arada içme geleneğinin yüzyıllardır var olduğu görülmektedir. Ancak, modern latte’nin tam olarak ne zaman ortaya çıktığına dair net bir bilgi yoktur. Bugünkü anlamda latte, özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren popülerlik kazanmaya başlamıştır.
Latte Nasıl Yapılır?
Günümüz kahveseverleri arasında yaygın olarak tercih edilen kahve türlerinden biri de lattedir. Peki, latte nasıl yapılır ? Latte yapımı için gerekli malzeme, ekipman ve adımlar bu kısımda listelenmiştir.
Gerekli Malzemeler ve Ekipman
Latte yapmak için gerekli malzemeler arasında ilk olarak 1 veya 2 shot espressoya ihtiyacımız bulunmaktadır. Tercihi kişisel zevklere bağlı olacak şekilde, 150-200 ml süt ise gerekli olan diğer malzemedir. Süt tercihinizi dilediğiniz türden; badem, tam yağlı, az yağlı ve yulaf sütü gibi seçimler arasından yapabilirsiniz. Kahvenize şeker veya farklı tatlar eklemeyi seviyorsanız, şeker ve diğer tatlandırıcı şuruplar ekleyebilirsiniz.
Profesyonel bir latte yapmak için, kahve makinesi veya daha açık bir şekilde belirtmek gerekirse espresso makinesi kullanmak gereklidir. Bu makine yardımıyla kahve öğütücü ile hazırlanan kahveyi espresso şeklinde hazırlamak mümkündür. Lattenin olmazsa olmaz diğer bir ekipmanı ise süt köpürtücü olmaktadır. Bu makine yardımıyla sütü köpürterek latte için gerekli kıvama getirebilirsiniz. Yapılan lattede kullanılan ürünlerin miktarlarının doğru eklenebilmesi için ölçü kapları da kullanılmaktadır. Latte yapımındaki son aşama olan, latte art için ise kahveye desenler eklemek için süt pitcher kullanılmaktadır.
Adım Adım Latte Yapımı
Tam kıvamında ve güzel içimli bir latte yapmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir:
- Kahve çekirdeğinizi ilk olarak kahve öğütücüde öğüterek işlemlere başlamalısınız.
- Daha sonra, espresso makinesinde 1-2 shot espresso hazırlamalısınız.
- Sütü süt pitcherine koyun ve süt köpürtücüsü kullanarak, 60-65°C sıcaklığa kadar ısıtarak köpürmesini sağlayın.
- Hazır olan espressonuzu servisi yapacağınız latte bardağına veya fincanına alın.
- Isıtılmış ve köpürtülmüş sütü espresso üzerine yavaşça dökün. Sütü bardağın kenarından dökerek, espresso ile sütün karışmasını sağlayın. Aynı zamanda bu aşamada, sütü farklı şekillerde dökerek latte art yapmak da mümkündür.
Evde Latte Yapımı
Evde Latte Hazırlama Teknikleri
Bilinenin aksine evde de kolaylıkla kahvecilerdeki kaliteyi aratmayacak şekilde latte yapmak mümkündür. Peki, evde cafe latte nasıl yapılır ? Evde latte yapımı için gerekli kahve çekirdeğini taze çekilmiş olarak kullanmak istiyorsanız eğer varsa kahve öğütücü kullanarak öğütebilirsiniz. Eğer kahve öğütücünüz bulunmuyorsa hazır öğütülmüş kahve kullanmak da işinizi görecektir. Espresso yapmak için ise, varsa kahve makinesi, yoksa da moka pot kullanarak güçlü bir espresso demleyebilirsiniz. Yine sütü de biraz ısıtarak çeşitli yardımcı ekipmanlar ile köpürterek gerekli kıvama getirebilirsiniz. Sütü köpürtmek için eğer köpürtücü yoksa, mikser, blender veya küçük kahve karıştırıcılar kullanabilirsiniz.
Espressonuz hazır olduğunda, kullanacağınız servis fincanına veya bardağına dökün. Daha sonra ısıtılmış ve köpürmüş sütü espresso üzerine yavaşça dökebilirsiniz. Sütü eklerken bardağın kenarından dökerek, espresso ile güzel bir şekilde karışmasını sağlayabilirsiniz. Yine bu aşamada dileğinize göre şuruplar ekleyebilir veya latte art yaparak kahvenizi kişiselleştirebilirsiniz.
Süt Alternatifleri
Latte için farklı süt alternatifleri kullanmak mümkündür. Sütü tolere edemeyen veya vejeteryan/vegan beslenenlerin tercih edebileceği farklı süt türleri bulunmaktadır. Aşağıda bazı süt alternatifleri listelenmektedir:
- Tam Yağlı Süt: Tam yağlı süt, latte yapımında en yaygın kullanılan süt türüdür. Krema kıvamı ve zengin tadı ile latteye yumuşak bir doku kazandırır.
- Yarım Yağlı Süt: Yarım yağlı süt, tam yağlı süt ile kıyaslandığında daha az kalori ve yağ içerir. Latte yapımında kullanılabilir, ancak daha az kremsi bir tat sunar.
- Soya Sütü: Soya sütü, latte yapmak için en popüler bitkisel süt alternatifidir. Krema kıvamına kolayca gelebilir ve espresso ile iyi bir uyum sağlar.
- Badem Sütü: Badem sütü, hafif bir tat ve kremsi bir kıvam sunar. Latte yaparken biraz daha köpürtülmesi gerekebilir.
- Yulaf Sütü: Yulaf sütü de latte için ideal bir alternatiftir. Krema kıvamına kolayca gelebilir ve espressoyla tat uyumu sağlamaktadır.
- Pirinç Sütü: Latte için daha az yaygın bir şekilde kullanılan bir süt türüdür.
- Hindistan Cevizi Sütü: Hindistan cevizi sütü, kremsi bir kıvam ve egzotik bir tat verir. Latte için farklı ve iyi bir seçenektir.
Bu bitkisel süt alternatifleri, latte yaparken espresso ile uyumlu bir tat profili oluşturur ve farklı lezzetler denemenize olanak sağlar.