Halıdaki Lekeler Nasıl Temizlenir?

Halıdaki lekeler

Halıdaki Lekeler Nasıl Temizlenir?

Halıdaki lekeleri, ev kazalarıyla karşılaşıldığında herkesin başa çıkması gereken bir sorundur. Kan, küf, boya, şarap, ve çoğu zaman mutfak halısında rastlanan yağ gibi farklı lekeler için etkili temizlik yöntemleri mevcuttur.

Halıdaki kan lekeleri soğuk su, karbonat veya beyaz sirke ile temizlenebilir. Küf lekeleri için çamaşır deterjanı veya beyaz sirke kullanılabilir. Boya lekeleri pudra ve sabunla, şarap lekeleri tuz, soda veya tıraş kremi ile, ve yağ lekeleri bulaşık deterjanı veya karbonat ile çıkarılabilir. Her leke tipi için özel yöntemler uygulamak lekenin çıkarılmasında etkilidir.

Halıdaki lekeler nasıl temizlenir sorusu halısının başına bir ev kazası gelen herkes tarafından merak edilir. Evin hemen her yerinde kullanılan halıların başına pek çok ev kazası gelebilir. Özellikle çocuklu evlerde halılar sıklıkla lekelenebilir. Dolayısıyla evinde halı kullanan herkes için halıdan leke çıkarma önemli bir konudur. Satın alınan halıların uzun süre kullanım sağlaması istenir. Sık aralıklarla değiştirilmeyen halıların temizlenebilir olması bu açıdan oldukça önemlidir. 

Halıdan Kan Lekesi Nasıl Temizlenir?

Ev kazaları bazen yaralanmaları içerebilir. Bu gibi durumlar oldukça tehlikeli olduğundan dikkat edilmesi gerekse de bazı durumlarda yaşanabilir. Pek çok kişi için halıya bulaşan kan lekesi çıkartılması imkansız bir leke olarak görülse de durum böyle değildir. Kan lekesini halıdan çıkmasını sağlayacak bir çok yöntem mevcuttur. 

Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir: 

  • Kan lekesini soğuk sudan geçirmek: ama sebepler dolayısıyla halı yüzeyine bulaşmış kan lekesini çıkarta bilmenin ilk yolu soğuk sudan geçirmektir. Kan lekesi kurumadan soğuk su yardımıyla temizlendiğinde iz bırakmadan çıkabilir. Burada önemli olan halıya bulaşmış kan lekesinin kurumamış olmasıdır. Kan lekesi bulaşmış yüzeye yapacağınız ilk müdahalenin soğuk suyla olmasının sebebi, sıcak suyun kan lekesini halının içeresinde dağıtacak olmasıdır. 
  • Kan lekesini karbonatla temizlemek: karbonat pek çok temizlik esnasında sıklıkla kullanılan bir üründür. Doğal olması sebebiyle de tercih edilen karbonat halıdan kan lekesi nasıl temizlenir sorusunun cevabı olabilir. Halının kan olan kısmına dökülen karbonat nemli bir sünger yardımıyla silindiğinde lekenin çıktığı görülür. 
  • Kan lekesini beyaz sirkeyle temizlemek: beyaz sirke de karbonat gibi doğal bir ürün olmasıyla temizliklerde tercih edilir. Halıdaki kan lekesi beyaz sirkeyle silinerek çıkartılabilir. 
Halıdaki Lekeler Nasıl Temizlenir?
Halı

Halıdaki lekeler – Küfler Nasıl Çıkartılır?

Halıdaki küfler nasıl çıkartılır sorusu halısında pek çok nedenden dolayı küf oluşmuş kişilerin araştırdığı bir konudur. Nem, fark edilmeyen su sızıntısı, uzun süre evde olmamak veya yoğuşma gibi sebeplerden halılarda küf meydana gelebilir. Halıdaki küf lekesinin çözümü ise çamaşır deterjanıdır. Çamaşır deterjanı haricinde doğal bir çözüm arayanlar beyaz sirke ile de halılarındaki küfleri temizleyebilir.

Halıdan Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle çocuklu evlerde halıların üzerinde boya lekeleri olması sık görülür bir durumdur. Fakat halıdan hangi lekeler çıkmaz sorusunun cevabı elbette bu boyalar değildir. Pudra yardımıyla halılardaki boya lekeleri kolaylıkla çıkabilir. Kolay temizlenir halı modelleri bu lekelerin çıkması için çok daha elverişlidir. Lekenin üzerine belli bir miktar pudra serptikten sonra kalıp sabun yardımıyla lekeyi temizlemek çıkmasına yardımcı olacaktır.

Şarap Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar? 

Keyifli akşam yemekleri halıya şarap dökülmesi gibi ev kazalarına sebep olabilir. Eğer halınızda kurumuş bir şarap lekesi bulunuyorsa bu lekeyi çıkartmak içinde yöntemler mevcuttur. Tıraş kremi ile bölgeyi temizlemek yardımcı olabilir. Bunun haricinde karbonat, tuz veya kimyasal temizleyiciler de halıdaki şarap lekesinin çıkmasına yardımcı olur. Eğer bu gibi malzemeler lekeyi çıkartmıyorsa soda ile lekeli bölgeyi temizlemeyi de deneyebilirsiniz. Leke olan yerin tamamına yeterli miktarda tuz dökülerek 20 ila 30 dakika arasında bekletilir. Bu sürenin sonunda elektrik süpürgesi yardımıyla halının üzerinde bulunan tuz çekilir. Tuz şarabın emilimini sağlayacaktır. Daha sonrasında halıda kalan lekeye soda dökerek 10 dakika kadar bekletmek lekeyi tamamen çıkartacaktır. Sodayı belirtilen sürenin sonunda temiz bir bez yardımıyla silerek halınızı kurumaya bırakabilirsiniz. 

Halıdaki Lekeler Nasıl Temizlenir?
Halı

Halıdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Halılar bazen yağ gibi sebeplerden dolayı lekelenebilir. Yağ halıdan çıkması zor ve etrafa bulaşan bir madde olarak görülür. Fakat buna rağmen halıdan yağ lekesi nasıl çıkarılır diye düşünenler için pek çok yöntem mevcuttur. Halınıza yağ lekesi bulaştıysa öncelikle temiz bir bezi bulaşık deterjanlı suyla yıkayın. Daha sonrasında bulaşık deterjanlı bu bez yardımıyla yağlı kısmı temizleyin. Bu işlem yağın belli bir kısmını alacaktır. Eğer bu yöntem işe yaramıyorsa karbonatı da deneyebilirsiniz. Halınızda yağ lekesinin olduğu kısma dökeceğiniz karbonat lekeyi geçirecektir. Karbonatlı halı fırçalanarak temizlenebilir. Yün halıdaki lekeler nasıl çıkar sorusunun cevabını arayanlar da bu yöntemi kullanabilir. 

Soru: Halıdaki lekeler nasıl temizlenir?

Cevap: Halıdaki lekeleri temizlemek için lekenin türüne göre farklı yöntemler uygulanır. Kan lekeleri için soğuk su ve karbonat, küf için beyaz sirke veya çamaşır deterjanı, boya lekeleri için pudra, şarap lekeleri için tuz veya soda, ve yağ lekeleri için bulaşık deterjanı veya karbonat kullanılabilir. Her leke için doğru yöntemi seçmek, halınızı eski haline getirebilir.

Halılarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, Halının Kalitesi Nasıl Anlaşılır? isimli blog yazımıza göz ata bilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir