Zevkinize Göre Halı Seçerken Bilmeniz Gerekenler

halı seçimi

Halı seçimi mekân açısından için oldukça önem taşıyor. Halı, evi yuva yapar, ortama sıcak bir enerji yayar. Halı olmayan bir mekanın dekorasyonu eksik sayılabilir

Halı Seçiminin Önemi

Halı seçiminde yapılan herhangi yanlış bir tercih, mekânın havasını ve atmosferini direkt olumsuz etkiliyor. Halı, ortama samimiyet katan bir unsurdur. Ancak halı seçiminin doğru ve planlı yapılması çok önemli. Halı seçerken kişisel zevkler ve mekânın dekorasyonu ile harmanlanmış bir tercih en iyi tercih olacaktır. Dekorasyona uygun halı seçme rehberi niteliğindeki bu öneriler, halı seçiminde göz önünde bulundurulmalı.

Halı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Faktörler

halı seçiminde temel faktörler

Halılar mekâna göre seçilmeli. Bu yüzden mekâna özel halı seçimi tercih edilirken, mekânın iç dekorasyonu ve atmosferi göz önünde bulundurulmalıdır. Halı rengi seçerken, renklerin psikolojideki ekişinden yardım alınabilir. Mekanda samimi ve sıcak bir ortam oluşturmak isteniyorsa sıcak renkler tercih edilmeli. Duvar renkleri canlı ve sıcak renkler ise halı rengini b u renklerin zıttı olarak seçip kontrast yaratabilirsiniz. 

Küçük odalar için halı seçerken açık renkli halılar ve mobilyaya temas etmeyecek, ortayı kaplayacak tercihler yapılabilir. Bu mekandaki sıkışıklık hissini ortadan kaldıracaktır.

Mekanda kullanılan tasarım tarzına göre halı seçimi yapılmalı. Örneğin, mekan İskandinav tarzda bir tasarıma sahipse halıyı yumuşak yünlü veya kürk halılardan seçmek bu tasarıma uyum sağlayacaktır. Yani seçtiğiniz halının ev dekorasyonu trendleri ile uyumlu olması sağlanmalıdır.

Renk ve Desenin Gücü

Ev için en iyi halı nasıl seçilir sorusunun cevabı renk seçiminden geçiyor. Halıda doğru renk ve desen seçimi, mekanı her zaman çekici kılacak unsurlardan biridir.

Halı rengi veya deseni seçerken zemin, duvar, mobilya renklerine ve mekanın ne kadar ışık aldığına dikkat edilmeli. Bu sayılan faktörler doğrultusunda, onlara benzer renkte halı seçip mekanda bütünlük hissi oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Veya ortamda bulunan renklerin tam zıttı renk ve desendeki halıyı seçip çarpıcı bir etki yaratabilirsiniz. Halı renkleri ve desenleri tercihini doğru yapmak ortamda büyük farklılıklara yol açar.

Boyut ve Yerleşim İpuçları

Halı alırken bilinmesi gerekenler arasında boyut seçimi de yer alıyor. Mekanın dar veya geniş olmasına göre farklı boyut ve yerleşimlerde halı seçimi yapılabilir. Örneğin, oturma ve yemek alanı aynı yerde olan bir odada, oturma kısmı ve yemek alanını ayırmak için halı tercihleri farklı yapılabilir. Yani oturma alanına uygun farklı bir halı ve yemek alanının altında orsanın atmosferine uygun farklı bir halı kullanılabilir. 

Malzeme Seçimi ve Bakımı

Halı bakımı halı seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bir diğer noktadır. Halı malzemesinin antialerjik, vakumlanmaya ve silinmeye uygun seçilmesi, temizlik esnasında büyük kolaylık sağlar. 

Halılar haftada en az iki kez doğru tekniklerle ve yüksek çekim gücünde süpürülmelidir. Halıların yılda bir veya iki kez olmak üzere profesyonel halı temizliğinin yapılması gerekir. Halının uzun ömürlü olması için güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması da önemli. 

Halı Alırken Bütçe Planlaması

halı seçerken nelere dikkat etmeli

Halı seçerken işçiliğe bakmak çok önemlidir. El emeği, insan işçiliği ile yapılmış halılar fiyat açısından pahalı görünse de dayanıklılık açısından kaliteli sayılabilecek düzeyde halılardır. Ayrıca el emeği halıların tek üretiliyor olması da onların değerini arttırıyor. Bu yüzden el emeği halı tercih edilmeyecekse, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. 

Bu noktalardan biri, satın alınacak halıyı daha önce kullanmış kişilerin yorumlarına dikkat edilmesi gerektiğidir. Çünkü ne kadar iyi araştırma yapılırsa yapılsın deneyim bazen önde gelebiliyor. Uzun ömürlü halı tercih edilecekse el emeği ile işlenmiş halılar veya doğal yün halılar tercih edilmeli. Çünkü bu halılarda kullanılan malzemeler hem temizliğe uygun hem de yıpranmaya karşı dayanıklı malzemelerdir. Özellikle el emeği halılardaki ilmek sıklığı ve halıların ağırlığı halının kalitesini gösterir.

Trendler ve Klasik Seçenekler

Moda olan şeyler her yıl hatta bazen her ay değişebiliyor. Bu yüzden trendde olan halı modellerini seçmek, bir süre sonra o modelden sıkılacağınız anlamına geliyor. Bu yüzden uzun ömürlü bir tercih istiyorsanız, zamansız desenler ve modellerde halı seçmelisiniz.

Sık Yapılan Hatalar ve Nasıl Kaçınılacağı

halı

Halı seçiminde sık yapılan bazı hatalar var. Bu hatalardan en sık yapılanı yanlış ölçü almak veya boyutunu yanlış belirlemek. Kocaman bir odaya küçücük bir halı olmayacağı gibi küçük bir odanın tamamını kaplayan bir halının mekana uyumlu olması mümkün görünmüyor.

Sadece desenini beğendiğiniz halının kalitesini göz ardı ederek satın almamalısınız. Çünkü bu uzun ömürlü bir tercih değil.

Mekanın görüntüsüne uygun halı seçememek. En önemli dekorasyon ipuçları arasında doğru ve mekanla uyumlu halı seçimi yer alıyor. Odanın atmosferi ile çelişen halı seçimi, odayı tamamen uyumsuz hale getirecektir.

Kendi Zevkinize Uygun Halı Bulmak

Eğer zevkinize göre halı nasıl bulunur bilmiyorsanız halıda sevdiğiniz şeyleri not alarak başlayabilirsiniz. Sevdiğiniz halı desenlerini, sevdiğiniz renkleri not alabilir; beğendiğiniz halı modellerinin fotoğraflarını telefonunuzda biriktirebilirsiniz. Böylece zamanla nasıl bir halı seçeceğinizi bulmuş olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir